ESQ Diharamkan…

Alahai apa la yang nak dikecohkan, kembali sahaja ke jalan yang benar dan lurus seperti yang digariskan di dalam al-Quran dan Hadith…

Akhirnya ESQ yang dianjurkan oleh Ary Ginanjar Agustian diharamkan.

Bagus juga… 

Fatwa tentang pengharamannya ada disini:

 http://www.muftiwp.gov.my/pmwp/profail_jabatan_files/fatwa_esq.pdf

Ramai juga kawan-kawan yang pernah terlibat tergezut…Yep, ramai yang berprofesion hebat-hebat juga…lawyer, engineer, pensyarah…meh lah pulang kembali to the superhighway, campak jer ego tu jauh-jauh teranglah nanti ‘God-Spot’ tu…

Anyway, apa pasal cari jauh-jauh lagi? To quote my answer to a friend kat FB tadi, ” ESQ tu mmg byk yang kelihatannya sejajar dengan ajaran Islam…but, laisa kamislihi sya ‘un is missing atau tidak diendahkan langsung…esq bersandarkan logik aqliyyah also misses out kebanyakan apa yang ulama terdahulu sudah maklum – tentang konsep yang tersirat pada simbol khatamun nubuwwah…the perfect man- insanul kamil, kalau selidik betul2, the so-called God Spot dah tersurat pada symbolism itu, cuba tengok titik kat tengah simbol tuh…why look so far sedangkan our religion has already been perfected for us? It’s our job to tell others about it…

Lagipun, kalau nampak jer bayangan rashad khalifa lari saja la jauh-jauh…sah ada yang tak kena…

Islam itu perfect! Islam melengkapkan dan membetulkan kesemua ajaran tauhid yang terdahulu, so what’s the big fuss?

Saya berdo’a buat diri saya dan kawan-kawan supaya Allah teguhkanlah langkah-langkah kita semua di dalam musafir kita menuju ke kampung kembali…AMIN.

nota: pelik juga orang wahabi boleh terima ESQ…isk, isk, isk…

 
 

 BACA: KRONOLOGI FATWA BERKENAAN KURSUS ESQ LEADERSHIP TRAINING ANJURAN ARY GINANJAR AGUSTIAN OLEH JAWATANKUASA PERUNDINGAN HUKUM SYARAK WILAYAH PERSEKUTUAN

About helwa

We enter this world alone, we take our last bow from this plane of existence alone...we stood before Him alone....
This entry was posted in da'wah, tarbiyah,tazkirah, tasawwuf, daily musings and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ESQ Diharamkan…

  1. hamba ALLAH says:

    assalamualaikum saudari…awk dah masuk ke esq???don’t jugde the book by its cover…

    • helwa says:

      Wa’alaikumussalaam…

      Tidak, saya tidak mengikuti kursus itu. And I’ve read the ‘book’, in fact several books

      Dan saya yakin saya tidak memerlukannya kerana, insya-Allah, saya sudah ada program/jalan yang lebih sesuai dan bagus untuk diri saya. Entri blog saya ini tercetus kerana: 1) tempelak khusus untuk beberapa rakan-taulan yang merupakan Alumni ESQ saya yang sangat taksub ESQ dan bersikap sangat holier-than-thou… 2) daripada kerisauan bertapaknya pemahaman perennial philosopy secara tidak langsung melalui ESQ. Mungkin pak Ary tidak bermaksudkan begitu tetapi bagaimanakah pula tahap pemahaman dan penerimaan para peserta yang beragama Islam?

      Saya akui bahawa di Malaysia ini, saya lihat model ESQ Way 165 membawa nafas baru khususnya dalam dunia corporate training yang selama ini berpaksikan methodology Barat. Ia seolah-olah air dingin yang lazat terutamanya bagi mereka yang kehausan spiritual. Namun, saya rasakan banyak perkara yang perlu diperjelaskan setelah membaca dan meneliti beberapa hasil tulisan pak ary dan module program ESQ. Pada pemahaman saya yang jahil dan dhaif ini, byk perkara yang boleh menimbulkan kekeliruan dan salah-tafsir terutamanya pada buku Asmaul-Husna beliau…apa yang jelas sekali dia bukanlah pakar dalam bidang mantiq.

      Pada pengamatan saya, ESQ bukanlah satu model yang bersifat baru. Dan ia juga tidaklah bersifat holistik dan komprehensif, malahan masih banyak kekurangan sifat. Program ESQ juga tidak konsisten dalam penyampaiannya. Apatah lagi saya lihat sekarang ini ada pula ESQ pre-fatwa’ dan ESQ post-fatwa….ESQ versi Malaysia dan ESQ di tempat lain. Jadi, ‘tarikat’ ESQ manakah yang mana jadi ikutan?

      Pada pandangan saya, pak Ary masih didalam perjalanan…program ESQ ini adalah salah-satunya R&R beliau dan saya harap dia tidak stuck di situ. Sekiranya dia benar-benar ikhlas maka dia perlu merujuk dengan mereka yang lebih arif dan membuat perubahan yang konsisten dan menyeluruh dan menutup semua lubang bagi bahaya perennial philosophy dari bertapak secara halus…on a positive note, mungkin a more streamlined version of ESQ Way 165 yang lebih telus dan lurus dan lebih jelas boleh menjadi pemangkin kepada ledakan kerohanian di Malaysia ini …

  2. Bagi saya tidak perlu baca bukunya, tidak perlu ikut trainingnya. Mengapa harus mengikuti trainingnya jika ingin mengetahui isinya? Apakah ESQ adalah buah rambutan, duku, atau durian?
    Cukup lihat cara-caranya dan apa yang dikatakan dalam videoklip youtube, langsung saya bisa tahu: ini gerakan New Age yang sinkretik dengan agama Islam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s